Terug

Bierglazen

Originele bierglazen waarmee je optimaal kunt genieten van de heerlijke Belgische biersoorten. Met meer dan 25 verschillende soorten bierglazen zit er altijd dat ene bierglas bij waar u naar op zoek was. Bierglazen bestellen en thuis laten bezorgen.

Filters

Bierglazen

Elk biersoort met eigen bierglas

Staat een bepaald bierglas niet op onze webshop stuur ons dan een e-mailbericht. Wij kunnen dan kijken of het missende product wellicht in ons assortiment opgenomen kan worden.

In enkele bierpakketten vindt u de combinatie van een speciaalbier met origineel bierglas. De bierglazen worden altijd zorgvuldig door ons ingepakt wat de kans op breuk nihil maakt.

Voor alle online bestellingen geldt: op werkdagen voor 16u00 besteld, morgen bezorgd.

De reden van zoveel bierglazen

Zoals we op onze Facebookpagina hadden beloofd hebben jullie nog een antwoord te goed met betrekking tot bierglazen. De vraag was: waarom zijn er zoveel bierglazen en waarom kiest eigenlijk elke bierbrouwerij ervoor om een eigen bierglas te ontwikkelen voor haar specifieke biersoorten?

De vraag waar we mee zouden moet beginnen is om ons af te vragen of het er überhaupt toe doet uit wat voor een bierglas het bier gedronken wordt. En het antwoord daarop is volmondig ja! Een bierglas doet ertoe.

Allereerst is het natuurlijk zo dat een bierglas je een eerste indruk geeft. Ziet het bierglas er goed uit, komt het bier er goed in naar voren, dan doet het al iets mentaal met je. Je krijg zin om het bier te drinken. Ook krijg je zin om eraan te ruiken en om het bier te proeven. In die zin doet een bierglas sowieso al iets.

De tweede vraag die we ons zelf kunnen stellen is of het uitmaakt qua biersoort uit welk glas je het bier drinkt. Kun je een pils drinken uit een abdij bierglas of kun je een abdijbier drinken uit een pilsglas. En het antwoord daarop is eigenlijk nee, dat kan niet. Elk specifiek biersoort hoort in een eigen bierglas, maar hoe zit dat nou eigenlijk…

Relatie tussen schuimkraag en bierglas

Een brouwer en glazenmaker maakt het bierglas zo dat de vorm precies past bij de schuimkraag die ze willen creëren. De schuimkraag scheidt de samenstelling van het bier met de buitenlucht. Een schuimkraag is dus ontzettend belangrijk voor het bier.

Er vindt een verdamping plaats zonder de schuimkraag. Het bier wordt daardoor blootgesteld aan de buitenlucht en de hopdampen, kruiden en de andere ingrediënten, die zijn toegevoegd aan het bier, stijgen op uit het bierglas. Dit komt dus met de lucht in aanraking en daardoor ook met je neus.

Of een brouwer wil dat dit snel gebeurd of dat juist de samenstelling van het bier zoveel mogelijk in het bierglas blijft, dat bepaald welk bierglas de brouwer uiteindelijk gebruikt om zijn bier in te laten schenken. En dat is de één van de belangrijkste redenen dat elk biersoort haar eigen bierglas heeft.

Bierglazen die je sowieso zou moeten hebben

Moet je nu jouw servieskast helemaal gaan aanpassen om voor elk biersoort het juiste bierglas te krijgen? Dat is gelukkig niet zo! Er zijn een aantal standaard bierglazen die je eigenlijk in je bierglazenkast moet hebben staan. En als je deze standaard bierglazen hebt kun je een heel eind komen met het proeven van de verschillende soorten bier.

Het pilsglas van Jupiler

Neem bijvoorbeeld het pilsglas van Jupiler. Een pilsglas is een helder en een recht-toe-recht-aan bierglas en vaak een beetje verwijd aan de bovenkant van het glas. Deze pilsglazen worden voornamelijk door de bierbrouwers gebruikt om het bier er mooi uit te laten zien.  Om de heldere kleur van het bier naar voren te laten komen en om de schuimkraag mooi tot z’n recht te laten komen.

Specifiek bierglas voor witbier

Een witbier brouwer zou graag willen dat het bier koud blijft. Neem als voorbeeld het Hoegaarden bierglas. Dit is een erg dik glas waardoor de kou mooi in het glas blijft. Feitelijk functioneert het isolerend, want een witbier wil je natuurlijk zo koud mogelijk drinken.

Het bekende tulpglas

Een ander bekend bierglas is de zogeheten tulpglas, een favoriet glas voor veel bierdrinkers. Het glas loopt in het midden een beetje toe en aan de uiteinden verwijd het. Een bierbrouwer kiest ervoor om het bier uit een tulpglas te laten schenken omdat op deze manier de aroma’s beter bewaard blijven. De tulpglas zorgt tevens voor een hele mooie dikke schuimkraag en daardoor blijven de aroma’s beter in het bierglas zitten en blijven daardoor beter behouden. Het geeft daarmee een extra smaak en geurbeleving wanneer je uit zo’n bierglas drinkt.

Abdijen en Trappisten drink je uit een kelkglas

Ten slotte het kelkglas, waar veel abdijen en trappisten voor kiezen (zie bijvoorbeeld het Orval glas en het Westvleteren glas). Alle trappisten kiezen ervoor om voor hun tripels, dubbels, en blonde bieren een kelkglas te gebruiken. Maar waarom is dat eigenlijk… Een dergelijk bierglas zorgt voor een vrij fragile schuimkraag waardoor de aroma’s feitelijk direct vrijkomen. Trappisten en veel abdijbrouwers maken bieren met sterke geuren en aroma’s en die moeten direct waarneembaar zijn voor de drinker. Op het moment dat je een bier als de trappist of abdij drinkt, komen de aroma’s vrij in je neus. Daarom heeft een kelkglas ook geen toelopende rand zodat het een extra smaakbeleving creëert voor het trappistenbier of het abdijbier.

Kort samengevat:

  • Pilsglas: Een toelopend bierglas, wat aan het uiteinde verbreed, zorgt ervoor dat de aroma’s binnen het glas blijven en beter bewaard blijven;
  • Tulpglas: loopt in het midden toe en aan de uiteinden verwijd het. Hieruit drink je bier waarvan de aroma’s in het glas moeten blijven;
  • Kelkglas: Een wijd glas met ook een wijd uiteinde zorg er juist voor dat de aroma’s direct vrijkomen;

Commerciële bierglazen die iedereen kent

En waarom zijn er zoveel verschillende bierglazen van zoveel verschillende brouwers? Dat heeft natuurlijk ook een commerciële achtergrond. En het meest duidelijk wordt dat wellicht als je kijkt naar de strijd tussen de bierglazen van Pauwels Kwak en La Corné. Hoe succesvol een brouwer kan zijn met alleen maar een goed bierglas dat blijkt wel uit het feit dat Pauwels Kwak in 2012 La Corné voor de rechter heeft gesleept omdat zij vonden dat hun bierglas, met houten houder, te veel leek op het bierglas van La Corné. Uiteindelijk heeft Pauwels Kwak de rechtszaak verloren waardoor La Corné nog steeds hun eigen bierglas mag fabriceren. Dit is een voorbeeld van hoe slim deze glazen commercieel zijn uitgekozen. De bierliefhebbers herkennen uiteindelijk het bier dan ook aan het bierglas waaruit het gedronken wordt.

Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »