Terug

Orval bier

Orval bier is een van de 12 wereldwijde trappistenbieren en 1 van de 6 Belgische trappistenbieren. De naam Orval betekend ‘Gouden dal’ Dit verwijst naar een legende die terug te vinden is op het etiket van het bier. Meer weten? Lees onderaan verder...

Filters

Orval bier

Speciaal trappistenbier Orval

De legende over Orval bier gaat als volgt: Gravin Mathilde van Toscane, zou rond 1076 gerust hebben bij de bron in het dal. Toen ze haar hand in het water deed verloor ze haar ring. Biddend tot god om hulp verschijn kort daarna een forel met een gouden ring in zijn bek. Deze forel met gouden ring is terug te vinden onder meer op het etiket en bierglas.

De brouwerij van Orval bier

Adbij Notre-Dame d’Orval waar het bier gebrouwen werd in 1931 opgericht en ligt in Villers –devant- Orval. Een plaats in de deelgemeente Florenville vlakbij de Franse grens. Orval heeft 2 varianten waarvan 1 bier buiten de abdij gekocht kan worden. Groene Orval, Orval Vert of Petit Orval duiden alle 3 namen die  verwijzen naar hetzelfde bier die alleen te verkrijgen is in de horecagelegenheid van de abdij zelf. De andere variant is de Orval die de meeste bierliefhebbers bekend is, maar ook deze Orval is door de beperkte capaciteit van de brouwerij en grote vraag soms lastig te verkrijgen.

Orval is een bier dat leeft

Orval is een bier dat leeft. Dit maakt het bier uitstekend om het te laten rijpen onder de juiste omstandigheden. Het bier en de smaak evalueren naar mate het bier ouder word. Orval is een bier van hoge gisting en lange lagering. Tijdens de navergisting wat 2 tot 3 weken duurt worden in de lagertanks hop toegevoegd. Dit wordt ook wel dryhoppen of drooghoppen genoemd. Tijdens het afvullen wordt er nog gist en kandijsuiker toegevoegd wat gaat zorgen voor de hergisting op de fles. Het bier word na het afvullen nog 3 tot 5 weken bewaard voordat het de abdij verlaat. De brouwerij zegt dat het bier grotendeels zijn onvergelijkbare smaak krijgt door het kwaliteit van het water, hop en de gisten.

De typische smaak van Orval bier

De smaak van Orval verandert na mate het bier ouder wordt. Verse Orval zal je eerder de ruwe hop en frisse tonen proeven. Na 4 of 5 maanden zal het bier een grote schuimkraag geven. Het frisse en fruitige verandert langzaam in een iets zurige smaak. Dit komt omdat nu bijna al restsuikers uit het bier zijn omgezet. Na een jaar heeft de Orval een droge bitterheid. Orval kan ook tot vele jaren na de houdbaarheidsdatum gedronken worden als het onder de goede omstandigheden bewaard wordt.

Genieten van Orval bier

Ten eerste moet de Orval bewaard worden op een donkere plek met een temperatuur van 10 tot 15 graden. Op het etiket van de Orval staat aangegeven dat het bier het beste geschonken kan worden tussen de 12 en 14 graden. Bij het openen van de Orval is de bedoeling dat er lichte druk word uitgeoefend op de kroonkurk. Op deze manier blijft de kroonkurk op het flesje en zal uit de fles ontsnappen. Gebruik bij het uitschenk van de Orval een origineel Orval glas. Veel speciaalbieren hebben een bijbehorend bierglas. Dit geeft de brouwer de mogelijkheid om zijn bier tot zijn recht te laten komen. Het bierglas is bepalend voor de smaak van het bier. Het Orval bierglas zorgt voor de juiste schuimkraag en houd aroma’s in het glas vast. Voor het uitschenken dient het glas droog en stofvrij te zijn, want ook dit bepaald mede de kwaliteit van de schuimkraag en dus het bier.

Schenk het bier langzaam uit zonder te schudden. Zoals bij de meeste bieren word het glas schuin gehouden en het bier schuin gehouden. Zorg bij het uitschenken er voor dat het bier niet tegen de hals klotst. Door het glas op het laatst recht te brengen onder de bierfles creëer je de perfecte schuimkraag. De kegelvormige fles waar de Orval in zit, is ontworpen om het gistbezinksel tijdens het uitschenken makkelijk in de fles te houden. Dit bezinksel geeft het bier een bittere gist smaak en kan nadien gedronken worden. De brouwerij adviseert 1 cm bezinksel in de fles achter te laten.

Orval is een bijzonder bier met een bijzonder verhaal. Een verhaal dat iedere bierliefhebber zelf moet ontdekken, beleven en ervaren.

Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »