Terug

Speciaalbier pakket

Filters

Bent u op zoek naar een bijzonder speciaalbier pakket? Op onze website vind u verschillende bierpakketten welke met de fijnste details qua smaak zijn samengesteld. Elk bierpakket bevat zo zijn eigen speciaalbier waarvan je intens kunt genieten. Omdat onze specialisten u graag meer willen vertellen over de kracht van deze bieren nemen wij u graag mee naar de oorsprong daarvan.

Geschiedenis van speciaalbier

Bier is waarschijnlijk een van de oudste dranken die door mensen gemaakt is en daarom sowieso al heel speciaal. Al ruim 6000 jaar lang drinken wij bier, hoewel dit oorspronkelijke bier niet bepaald kan doorgaan voor het speciaalbier van vandaag. In het gebied dat nu Irak heet, ontdekten Sumerische nomaden dat ze uitstekend kunnen leven van de granen die daar destijds groeiden. Van dat graan bakken ze broden en brouwen ze bier, waardoor het nomadische bestaan niet meer nodig is en zij zich permanent op dezelfde plaats kunnen vestigen. Dit gebied kennen we nu als Mesopotamië. De Sumeriërs gaan zich richten op de akkerbouw. Er ontstaan vaklieden die zich specialiseren. De één richt zich op het telen van graan, de ander richt zich op het bakken van brood, en jawel, weer een ander gaat zich bezig houden met het brouwen van bier. Het bier brouwen bestaat dus al ruim 6000 jaar!

Hoe de eerste speciale bieren gebrouwen werden

Om het bier te brouwen bakken de Sumeriërs eerst halfzachte broden, die opgelost worden in water. Dit ‘beslag’ laten zij gisten en dit brouwsel wordt op smaak gebracht met honing of dadels. Omdat het bier vol zit met stukjes brood wordt de drank met een rietje gedronken. Niet om dronken te worden, maar om het wat smakelijker te houden dus! Omdat dit brouwen steeds populaider wordt, worden er regels opgesteld. ‘Degene die haar bier te duur verkoopt dient verdronken te worden!’, zo luidt de code van de Babylonische koning Hamurabi. BelgischBierSpecialist.nl houdt tot de dag van vandaag nog altijd rekening met deze code! :p

Bier is altijd al speciaal geweest

Bier speelt door alle eeuwen heen een belangrijke rol. In het oude Egypte geeft men de hoge ambtenaren en farao’s hun eigen brouwsters mee in het graf. Hier zijn verschillende beeldjes van gevonden. Ook was bier in die tijd een belangrijk betaalmiddel en zien we bier terug in belangrijke religieuze mythes. De bloeddorstige God Hathor baadde bijvoorbeeld in bier, werd dronken en viel in slaap. Toen zij weer wakker werd was zij haar plannen om de wereld te vernietigen vergeten en was de mensheid gered! Ook de oude Grieken drinken bier. Zij noemen dit ‘Zythos’ Onze belgen noemen vandaag de dag de echte speciaalbier kenners nog altijd ‘Zythologen’. Bij de Romeinen is het bier minder geliefd. Julius Cesar ziet bier als de hoofddrank van de barbaren in het noorden. Dat zijn geliefde Cleopatra het bier gebruikte om in te baden en zo haar huis soepel hield zal hem waarschijnlijk zijn ontgaan!

Bierliefhebbers en echte bierdrinkers

Julius Cesar heeft echter gelijk. Inderdaad zijn de Batavieren en Noormannen echte bierliefhebbers. De Germanen zien de hemelboog als de binnenkant van een enorme brouwketel. De wolken aan de hemel zijn een teken dat de goden weer aan het brouwen zijn! Dit moet wel echt speciaalbier zijn dus!

Tja, en dat mensen uit de Middeleeuwen echte bierdrinkers waren, dat is algemeen bekend. Hoeveel, met name Belgische bieren, pochen met het feit dat hun bierrecept terugvoerd tot deze periode. Bier is in het dagelijks leven van die tijd dan ook een onmisbare drank. Het vocht is hygiënischer dan water, wat vaak vervuilt is door uitwerpselen en andere troep die in de rivieren wordt gegooid. Pest, cholera en pokken spoken rond en het drinken van water of melk maakt dit alleen maar erger. Doordat bier tijdens het brouwen wordt gekookt sterven de ziektekiemen. Mensen wisten dit nog niet in die tijd, maar ze wisten wel dat ze van bier drinken niet ziek werden. Volksdrank nummer één dus! Dat bier is vaak dunbier en nauwelijks meer dan gekookt water dat als 3e of 4e spoeling over de uitgeputte graanresten van de rijken wordt uitgegoten. Als graansoort gebruikte men overigens met name haver en tarwe. Pas in de dertiende eeuw begint gerst het gebruik van haver terug te dringen. Vandaag de dag is gerst nog altijd de meest gebruikte graansoort bij het brouwen van bier. Kleine brouwerijen gaan voor het brouwen van hun speciaalbier echter weer steeds meer terug naar deze oude tijd en experimenteren er lustig op los met het gebruik van haver, rogge en tarwe. Een erg leuke ontwikkeling die door de speciaalbier drinker gewaardeerd wordt! 

Productie van bier vs. industriële revolutie

De productie van bier komt groots op gang tijdens en na de industriële revolutie. In de brouwerij komen thermo-en saccharometers die ervoor zorgen dat de temperatuur tijdens het brouwproces gereguleerd kan worden! Met de komst van de stoommachine wordt het mogelijk op grotere schaal te produceren en worden de brouwerijen uitgebreid. Daarbij kan het bier over steeds grotere afstanden worden getransporteerd. De kwaliteit van het bier gaat omhoog, een brouwerij kan zich met deze nieuwe technieken geen misbrouwsels meer permitteren. De eerste grote brouwerijen ontstaan in Londen en Burton on Trent.

Vele ontwikkelingen volgen. Louis Pasteur ontdekt de werking van gist door het bestuderen van bier (niet van wijn!) Hij ontdekt ook dat als men het bier voor het afvullen verhit tot 70-80 graden, vele bacteriën en de gist sterven en daardoor geen schade aan de smaak van het bier kunnen aanrichten: pasteuriseren dus! Om het laatste stukje puzzel te leggen rondom het beheersen van de werking van het brouw- en gistproces is de koelmachine nodig. Voor de komst van deze machine in 1880 hakten brouwers in de winter ijs uit sloten om het brouwproces ook in de zomer voort te kunnen zetten. De komst van de koelmachine maakt het beheersen van het brouwproces helemaal mogelijk. Pilseners, die gisten bij lage temperaturen, worden immens populair en zijn tot op de dag van vandaag de best verkopende biersoort. Heineken en Amstel zijn de eerste grote brouwers die schakelen naar het brouwen van deze pilsen.

België en speciaalbier hoort gewoon samen

Die pilseners voeren een eeuw lang de boventoon. Er wordt bijna niets anders meer gebrouwen in Nederland. In België ligt dit anders. Hier heeft het speciaalbier, dat kan stoelen op een rijke historie, nooit echt aan populairiteit verloren. De Belgen zijn trots op de geschiedenis van de bieren en weten deze in ere te houden. Ook in Nederland komt er echter in de jaren 80 van de vorige eeuw een tegenbeweging op gang. Brouwerij Arcen, bekend van de Hertog Jan bieren, is de eerste brouwerij die zich weer op bovengistende bieren gaat richten. Al snel volgen de Friese Brouwerij en brouwerij ’t Ij in Amsterdam. Zij gaan dezelfde bieren brouwen die onze Zuiderburen brouwen. Voornamelijk tripels, dubbels, amber en witbieren. Nog altijd wordt er door veel brouwerijen met een schuin oog gekeken naar de belgen, die voor hun biercultuur door Unesco zijn beloond met een vermelding op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dit zegt zeker iets over demanier waarop Belgen met het brouwen en beleven van speciaalbier bezig zijn. In Nederland wordt er op dit moment een hele nieuwe trent neergezet op het gebied van bierconsumptie. Steeds meer mensen drinken liever één speciaalbier dan vijf pilseners. Bieren worden daarbij steeds meer gewaardeerd om hun kwaliteit. Beleving komt meer centraal te staan. Brouwerijen spelen hierop in. Alle grote brouwerijen zijn overstag gegaan en brouwen naast hun pilseners ook bovengistende bieren. Kleine brouwerijen experimenteren er lustig op los. Speciaalbier is hot, dat merk je aan de schappen in de supermarkt die vol staan met allerlei soorten bier. Je merkt het aan de vele kleine brouwerijen. Je ziet het aan het online aanbod van speciaalbieren op verschillende sites. In die wereld van speciaalbieren probeert BelgischBierSpecialist.nl een stabiele factor te blijven, kenmerkend voor de belgische biercultuur. Trots op haar diversiteit aan bieren en stoelend op een enorme traditie waar de Belgen zo trots op zijn. Of er nu een bierpakket besteld wordt of een zelf samengestelde doos aan bieren, wij garanderen u de kwaliteit van onze Zuiderburen!

Ruim assortiment bierpakketten met speciaalbier

Wellicht heeft u zelf in de loop der tijd al uw voorkeur ontdekt voor wat betreft de verschillende biersoorten die er zijn onder de speciaalbieren. Als webshop proberen wij steeds weer een breed assortiment aan biersoorten aan te bieden. België is hèt land van de bierbrouwers en ook hier wordt over de volle breedte van wat mogelijk is met speciaalbier gebrouwen. Wij reizen regelmatig af naar België om de echte pareltjes uit verschillende streken te ontdekken. Deze komen terug in ons streekbierenpakket waarin steeds een wisselend aanbod aan speciaalbieren is. Natuurlijk hebben wij ook vele bekende Belgische biermerken in ons assortiment als Pauwels Kwak, Grimbergen, Affligem, Duvel en ga zo maar door. Relatief nieuwe Abdijbieren als Averbode zijn bij ons te vinden, alsook de vele verschillende glazen waaruit uw specifieke speciaalbier gedronken dient te worden. Wij hebben voor de liefhebber die graag op soort zoekt een handige categorieënlijst samengesteld waarop u op verschillende biersoorten kunt zoeken. Zo wordt het voor u nog gemakkelijker om snel uw favoeriete speciaalbier te vinden! Uiteraard proberen wij ons aanbod steeds weer te blijven vernieuwen! Neemt u gerust een kijkje in onze mooie webshop! 

Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »